Milloin on paras aika huoltaa pienkoneet ja laitteet?

Laadukas kone kestää käyttöä pitkään, kun sitä käytetään oikein. Huolellisen käsittelyn lisäksi tärkein koneen käyttöikään vaikuttava tekijä on huoltaminen.

Huoltaminen pidentää koneen käyttöikää

Polttomoottorikäyttöiset laitteet kuten moottorisahat, puhaltimet ja raivaussahat on syytä huoltaa käyttökausittain. Poikkeuksena ovat ajettavat laitteet, joiden huolto on ajoitettu maahantuojan ohjeen mukaan tietyin kilometri- tai käyttötuntivälein. Vaikka mönkijälle tai vesijetille kertyisi vähemmän kilometrejä tai ajotunteja kuin huolto-ohjelma huoltoväliksi ilmoittaa, kannattaa laite joka tapauksessa huollattaa käyttökauden lopuksi. 

Kaikki polttomoottorikäyttöiset laitteet tulee huoltaa säännöllisesti, aivan kuten auton huoltaminen. Ajallaan suoritettu huolto pitää laitteen kunnossa ja säännölliset huollot ovatkin edullisempia kuin huollon puutteesta johtuva rikkoontuminen, joka voi johtaa yllättäviin varaosahankintoihin ja laitteen korjaukseen tai pahimmassa tapauksessa laitteen lopulliseen käyttökelvottomuuteen.

Helppokäyttöisiä akkukoneita tarvitsee huoltaa vähemmän 

Yksi akkukoneiden parhaista puolista on helppokäyttöisyys. Laitteita ei tarvitse vetää käyntiin, vaan ne käynnistyvät helposti nappia painamalla. Akkukäyttöisiä laitteita ei myöskään tarvitse huoltaa usein. Riittää että tarkkailet laitteen toimintaa häiriöiden varalta ja käytät sen muutaman vuoden välein huollossa, jossa teemme ohjelmisto- ja turvallisuuspäivitykset, sekä tarkastamme mm. akkusahoista öljypumpun toiminnan.

Esimerkiksi akkukäyttöisessä moottorisahassa ei ole vaihdettavaa sytytystulppaa tai ilmanpuhdistinta, joten perinteistä huoltoa ei tarvita. Pienkonebensiiniä ei tarvitse muistaa ostaa sillä akut ovat ladattavissa kaikkialla mistä vain löytyy verkkovirtaa. Kone-Viitasalon valikoimasta löydät myös Husqvarna-akkuihin sopivat autolaturit.

Akkukäyttöisten moottorisahojen huolloksi riittää puhdistus sekä laipan ja terän kunnon tarkkailu niiden vaihtotarpeen varalta. Terän voi myös teroittaa ja tähän tarkoitukseen valikoimastamme löytyy teroitussarja, jonka mukana tuleva viilanohjain auttaa teroittamaan terän oikein.

Mönkijät, Spyder-moottoripyörät ja SSV-ajoneuvot on huollettava ennen käyttötaukoja

Mönkijät, Spyder-moottoripyörät ja rinnakkain istuttavat SSV-ajoneuvot eli ‘koppimönkijät’ tulee huoltaa valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Huollettu laite on toimiva ja ajallaan tehdyt huollot ovat myös takuun edellytys. Jos laitteesi on käyttämättä pidempään, kannattaa huolto tehdä ajokauden päätteeksi ennen säilytykseen laittamista. 

Käyttötauon alettua akun toisen navan voi irrottaa, jotta akku ei tyhjenisi laitteen säilytyksen aikana. Polttoaineen sekaan kannattaa myös lisätä säilytysainetta, jotta laite lähtisi ongelmitta käyntiin vielä tauon jälkeenkin.

Vesijetti on huollettava kesäkauden päätteeksi

Vesijeteille suosittelemme huoltoa viimeistään kauden päättyessä. Jos ajotunteja kertyy reilusti, jetti tulee huoltaa lisäksi huolto-ohjelman mukaisesti.

Vuosihuollon yhteydessä suosittelemme myös talvisäilytyshuoltoa. Talvisäilytyshuollossa käsittelemme jetin moottorin, impellerin, turbiinin ja vetoakselin korroosionestoaineella. Lisäksi laitamme polttoaineen sekaan säilytysainetta. Talvisäilytyshuollossa myös huuhdellaan lauhdutin glykolilla, joka ehkäisee jäätymistä ja korroosiota. 

Voit itse huolehtia helposti vesijetin kunnosta huuhtelemalla lauhduttimen jokaisen merivesiajon jälkeen puhtaalla vedellä. Muista myös jättää pilssin korkit auki huuhtelun yhteydessä, jotta vesi pääsee valumaan ulos, ja sulkea korkit lähtiessäsi uudestaan ajamaan.

Liittyvät artikkelit