Parhaiten tarpeisiisi sopivan moottorisahan valinta

On olemassa neljä päätyyppiä moottorisahoja, jotka jakautuvat käyttötarkoituksen mukaan: ammattisahoihin, yleissahoihin, kuluttajamalleihin ja puunhoitosahoihin. Ammattisahat tarjoavat erinomaista suorituskykyä ja ergonomiaa ammattikäyttöön. Yleissahat soveltuvat osa-aikaiseen käyttöön, kuten puiden katkaisuun ja polttopuiden sahaamiseen. Kuluttajille suunnatut mallit ovat helppokäyttöisiä ja sopivat satunnaiseen vapaa-ajan käyttöön. Puunhoitosahat on suunniteltu ammattimaiseen puunhoitoon.

Lukuaika 2 min.

Moottorisahan valinta:

Moottorisahaa valitessa on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin, jotta löytää parhaiten omaan käyttötarkoitukseen sopivan sahan. Ensimmäisenä, harkitse omaa kokemustasi moottorisahan käytöstä ja kuinka usein aiot sahaa käyttää. Aloittelevan tai satunnaisesti sahaa käyttävän kannattaa valita pienikokoinen ja helposti käsiteltävä moottorisaha, jotta se olisi turvallinen ja käyttömukavuus säilyisi pitkäkestoisessakin käytössä.

Seuraavaksi, mieti millaisia puita yleensä sahaat. Pehmeiden ja pienien puiden kaatoon pienitehoinen moottorisaha on riittävä. Suurien ja erityisesti lehtipuiden kaataminen edellyttää suuritehoista sahaa, jottei saha rasitu ja kulu käytössä heti hyödyttömäksi. Sahattavien puiden paksuus vaikuttaa myös valittavan terälevyn pituuteen ja suositeltavaa olisikin, että käytössä olisi vähintään kaksi eripituista terälevyä eri kokoisten puiden sahaamiseen.

Viimeisenä kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia sahaan tarvitsee. Sahassa kannattaa kiinnittää huomiota ergonomiaan ja valita sopivan kokoinen sekä helposti käsiteltävä saha. Huolto- ja ylläpito-ominaisuuksien helppoudella on myös merkitystä, kuten ilmansuodattimen ja sytytystulpan helppo ulottuvuus sekä ketjun kiristämisen ja vaihdon helppous. Suomessa kylmässä säässä työskennellessä kannattaa myös pohtia olisiko lämpökahvat omaan työskentelyyn tarpeelliset.

Nämä seikat huomioiden ja eri moottorisahamalleja vertaillen löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin sopiva moottorisaha!

Liittyvät tuotteet