Moottorisahan ostajan opas

On olemassa neljä päätyyppiä moottorisahoja, jotka jakautuvat käyttötarkoituksen mukaan: ammattisahoihin, yleissahoihin, kuluttajamalleihin ja puunhoitosahoihin. Mistä sitten tietää millainen saha kannattaisi valita? Tästä oppaasta löydät tärkeimmät huomioitavat seikat, jotka auttavat päätöksen teossa!

Valitse koko 

Moottorisahan koko määräytyy sylinteritilavuuden (cm3) ja moottoritehon (hv tai kW) mukaan. Valintaan vaikuttavat seuraavat tekijät: 

  • Taito ja kokemus taso 
  • Sahattavien puiden koko ja puulaji  

Valitse sopiva terälevyn pituus 

Sahan terälevyn pituuden valintaan vaikuttavat:  

  • Sahattavien puiden halkaisija  
  • Käyttäjän taidot  

Lyhempi terä painaa vähemmän ja sitä on helpompi käsitellä esimerkiksi karsintatyössä. Pidempää terälevyä käytetään paksumpiin puihin. 

Bensiini- vai akkukäyttöinen saha 

Bensiinikäyttöinen moottorisaha on paras vaihtoehto, jos teet pitkiä työpäiviä metsässä, sillä silloin sinun ei tarvitse kantaa mukanasi vara-akkuja.  

Akkusahan edut ovat hiljainen käyntiääni, kevyt paino ja helppokäyttöisyys. Jos hankit kaksi akkua voit helposti työskennellä toisella aina toisen latautuessa. 

Valitse käyttötarkoitukseesi sopiva saha tyyppi  

Ammattisahat: korkea suorituskyky ja optimaalinen ergonomia. Ammattimaiseen koko- tai osa-aikaiseen käyttöön, ja niistä on usein saatavana myös lämpökahvoilla varustettu malli. 

Yleissahat: vankkoja moottorisahoja, joiden rakenne vastaa ammattisahoja mutta joissa ei ole aivan yhtä paljon tehoa. Ne on tarkoitettu osa-aikaiseen käyttöön, kuten puiden katkaisuun ja polttopuiden sahaamiseen. 

Kuluttajille suunnatut mallit: satunnaiseen vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut mallit ovat helppokäyttöisiä pienempiä moottorisahoja. 

Puunhoitosahat: ammattimaisiin puunhoitotöihin. 

Autamme mielellämme oikeanlaisen sahan valinnassa – ota yhteyttä ja kysy lisää!  

Liittyvät tuotteet