Moottorikelkan valinta – opas moottorikelkan ostajalle

Haaveiletko omasta moottorikelkasta? Kokosimme oppaan moottorikelkan valintaan – lue lisää ja tutustu valikoimaan!

Moottorikelkan hankinta tuottaa runsain määrin iloa ja vauhdikkaita hetkiä, mutta investointi vaatii huolellista harkintaa. Tutustu erilaisiin moottorikelkkatyyppeihin muutaman kysymyksen avulla ja onnistu moottorikelkan valinnassa!

Millaiseen käyttöön moottorikelkka tulee?

Ensimmäinen askel moottorikelkan valinnassa on määrittää kelkan käyttötarkoitus. Millaiseen käyttöön moottorikelkka suunnittelet? Aiotko ajella lumisilla metsäreiteillä ja nauttia vauhdin hurmasta, siirtää raskaita kuormia vaihtelemissa maastossa vai suunnitteletko koko perheen retkiä ja miellyttäviä siirtymiä? Erilaiset moottorikelkat on suunniteltu erilaisiin olosuhteisiin ja aktiviteetteihin:

  • Performance-moottorikelkat: Performance-luokan suorituskykyiset moottorikelkat soveltuvat kilpa-ajoon ja tarjoavat huippuluokan kiihtyvyyttä ja nopeutta.
  • Touring-moottorikelkat: Touring-luokan mottorikelkat sopivat pidempiin matkoihin, sillä niissä on usein runsaasti tilaa matkatavaroille ja matkustajille.
  • Utility-moottorikelkat: Utility-luokan moottorikelkat on suunniteltu vaativaan työkäyttöön. Työkäyttöön kehitetyssä moottorikelkassa on erillinen hitaan ajon vaihde, joka on tarkoitettu esimerkiksi latukoneen tai muun raskaan kaluston vetämiseen.
  • Mountain-moottorikelkat: Mountain-luokan moottorikelkat ovat parhaimmillaan haastavissa maasto-olosuhteissa kuten jyrkissä nousuissa ja syvässä lumessa.
  • Youth-moottorikelkat: Youth-luokan moottorikelkat on suunnattu erityisesti nuorille kuskeille ja niissä yhdistyvät keveys sekä helppo ohjattavuus ja hallittavuus.
  • Crossover-moottorikelkat: Crossover-moottorikelkka on monikäyttöinen valinta erilaisiin maastoihin ja käyttötarkoituksiin. Crossover-moottorikelkat kannattelevat luotettavasti sekä valmiilla reiteillä että umpihangessa.

Käyttötarkoituksen lisäksi kannattaa huomioida myös kuhunkin moottorikelkkamalliin saatavilla olevat yksittäiset ominaisuudet, jotka voivat auttaa valitsemaan kahden vaihtoehdon välillä.

Punnitse miten moottorikelkalle suunnittelemaasi käyttöön vaikuttavat esimerkiksi teho ja kiihtyvyys, ajomukavuuteen vaikuttavat säädöt, polttoaineen kulutus, saatavilla olevien lisävarustejärjestelmien laajuus, säilytysratkaisujen kattavuus sekä huoltoväli ja mahdolliset huoltokustannukset, mikäli ne on mahdollista tarkistaa etukäteen.

Pohdi etukäteen myös viestintäjärjestelmiä kuten moottorikelkan GPS-järjestelmää ja radiota – ne parantavat turvallisuutta ja lisäävät ajokilometrien helppoutta merkittävästi.

Tutustu Ski-Doo- ja Lynx-moottorikelkkojen huoltovaihtoehtoihin täällä.

Moottorikelkan moottori – kaksitahti- vai nelitahti?

Ensimmäistä moottorikelkkaa harkitseville nelitahtikelkka on helppo vaihtoehto, sillä se vaatii yleensä vähemmän huoltoa kuin kaksitahtimoottorilla varustettu moottorikelkka. Nelitahtimoottorikelkka tarjoaa usein myös parempaa suorituskykyä pidemmille matkoille ja työkäyttöön ja sen pakokaasupäästöt ovat puhtaammat, sillä polttoaineen ja ilman seos ei sekoitu pakokaasuihin juurikaan.

Kaksitahtimoottorikelkka on useimmiten hieman kevyempi, jolloin se sopii erityisen hyvin vapaaseen huviajoon sekä valmiille reiteille.

Uusi vai käytetty moottorikelkka?

Budjetti on keskeinen tekijä moottorikelkan valinnassa ja yksi olennaisista kysymyksistä on luonnollisesti se, sijoittaako uuteen vai ostaako moottorikelkka käytettynä. Uudet moottorikelkat ovat kalliimpia, mutta tarjoavat kattavan takuun useammalle vuodelle ja varmistavat, ettei ylimääräistä rahaa pala yllätyksiin. Valmistajat tarjoavat moottorikelkoille usein 4–5 vuoden takuun, joka kattaa valmistusvirheet.

Käytetty moottorikelkka on edullisempi, mutta sen historia ja kunto kannattaa tarkastaa huolellisesti. Tarkka harkinta ja oman budjetin sekä tarpeiden huomioiminen auttaa päätöksen teossa ja ohjaa kohti oikeaa moottorikelkkaa ja kepeitä kilometrejä valkoisessa maisemassa.

Valitsemalla moottorikelkan huolella sen käyttötarkoitukseen, kuormanhallintaan ja maasto-olosuhteisiin sopivaksi varmistat, että voit nauttia huippuluokan suorituskyvystä ja mukavuudesta kaikissa olosuhteissa. Älä epäröi kysyä neuvoa, autamme mielellämme!

Katso kaikki moottorikelkat tästä

Liittyvät tuotteet

Liittyvät artikkelit