Moottorisaha netistä – opas moottorisahan ostajalle

Oletko ostamassa moottorisahaa netistä? Tutustu moottorisahan ostajan muistilistaan ja onnistu kerralla!

Moottorisaha on monikäyttöinen työväline pihaan, puutarhaan, mökille ja metsään. Monet verkkokaupat tarjoavat jo mahdollisuutta ostaa moottorisaha netistä, mutta tiesitkö mitä kaikkea moottorisahan ostamiseen liittyy ennen ensimmäistä käyttöä? Ennen kuin klikkaat uuden moottorisahan ostoskoriin, tutustu oppaaseen, joka kertoo miten moottorisahan ostaminen netistä toimii!

Moottorisaha netistä – mitä pitää tietää?

Moottorisahan ostaminen netistä on teknisesti usein hyvinkin sujuvaa, mutta erityisesti jos olet ostamassa ensimmäistä moottorisahaasi – tai olet aiemmin käyttänyt jo valmiiksi käyttökuntoon laitettua moottorisahaa – paketissa saattaa piillä pieni kokoonpanoyllätys. Kyse ei ole ihan huonekalutasoisesta kokoamistyöstä, mutta työkalut ja hieman osaamista tarvitaan, ennen kuin netistä ostettu moottorisaha on käyttövalmis.

Kun ostat moottorisahan netistä, varaa siis aikaa ja tarvikkeita pieniin asennustöihin, sillä moottorisaha myydään useimmiten kasaamattomana. Tällöin esimerkiksi teräketjun asentaminen ja säätö sekä erinäiset tarkistustoimenpiteet jäävät nettiostoksissa asiakkaan vastuulle.

Tarvitsetko apua moottorisahan valinnassa? Lue tämä artikkeli tai soita lähimpään myymälään, niin autamme.

Moottorisaha käyttökuntoon – ennen käyttöönottoa

Jos ostit verkkokaupasta (tai myymälästä) moottorisahan, tutustu seuraaviin toimenpiteisiin ennen kuin otat moottorisahan käyttöön. Perehdy huolellisesti myös valmistajan ohjeisiin ennen kuin käynnistät moottorisahan, sillä valmisteluohjeet voivat vaihdella valmistajan tai mallin mukaan.

  1. Tutustu valmistajan ohjeisiin ja pakkauksessa tuleviin takuuehtoihin.
  2. Tarkista, että pakkaukseen sisältyvät osat näyttävät ehjiltä.
  3. Varaa valmiiksi suojahanskat, teräketjuöljyä, työkalut terän kiinnittämiseen sekä bensiiniä, mikäli moottorisaha on bensiinikäyttöinen.

Moottorisahan kokoaminen

Kun kaikki tarvittavat osat ja työkalut ovat käden ulottuvilla, voit koota moottorisahan käyttökuntoon.

  1. Asenna teräketju laippaan. Avaa teräketjukotelo ja aseta teräketju laippaan. Tarkista tarvittaessa tarkemmat ohjeet teräketjun asentamiseen ja ketjun kireyden määrittelyyn laitteen käyttöoppaasta. Tarkista käyttöoppaasta onko moottorisahassa käytetty irrotettavia kuljetussuojia, jotka on tarkoitus poistaa ennen käyttöä. Aseta laippa paikoilleen ja kiinnitä kotelo takaisin paikoilleen.
  2. Kiristä teräketju kiristysruuvin avulla. Katso tarkemmat ohjeet valmistajan materiaaleista, mutta lähtökohtaisesti teräketju saa olla melko tiukalla. Tarkista lopuksi teräkotelon ja laipan kiinnitys vielä uudelleen ja aseta laipan päälle teräsuoja.
  3. Lisää teräketjuöljyä sille tarkoitettuun säiliöön.  
  4. Lisää bensiiniä, mikäli moottorisaha on bensiinikäyttöinen. Useimmat moottorisahat käyttävät kaksitahtibensiiniä, mutta tarkista käyttöohjeesta mitä polttoainetta valmistaja suosittelee. Bensiinitankin täyttämisessä helpottaa nokallinen kombikannu tai suppilo.
  5. Aktivoi ketjujarru. Monet moottorisahan käyttäjät astuvat ensimmäiseen kuoppaan juuri ketjujarrun kanssa, sillä ensikertalaiselle ketjujarrun tärkeys saattaa tulla yllätyksenä.

Moottorisahan ensimmäinen käynnistys

Tarkista että moottorisaha on vakaalla alustalla ja että terä pääsee pyörimään vapaasti. Tue moottorisahaa niin ettei se pääse liikkumaan käynnistyksen yhteydessä. Käynnistä moottorisaha, kaasuta ja vapauta ketjujarru. Anna moottorisahan käydä hetken aikaa ja tarkista että käynti vaikuttaa tasaiselta. Varaa aikaa moottorisahan tyhjäkäyttämiseen ennen kuin ryhdyt varsinaisiin hommiin.

Mikäli käynnistäminen ei onnistu tai moottorisaha ei käy toivotulla tavalla, tarkista käyttöoppaasta ohjeet kaasun säätöön.

Tarkista teräketjuöljyn syöttö pitelemällä käynnissä olevaa moottorisahaa vaalean pinnan yläpuolella. Mikäli ilmassa pyörivästä teräketjusta jää pinnalle tumma öljyjälki, teräketjuöljyn syöttö toimii.

Moottorisahan tyhjäkäyttö ennen sahaamista – miksi se on tärkeää?

Kun moottorisaha kootaan tehtaalla, sen osiin levitetään erilaisia öljyjä ja rasvoja, joiden tehtävä on suojata moottorisahaa kuljetuksen ja varastoinnin ajan. Mikäli nämä voiteluaineet ovat päässeet kovettumaan esimerkiksi pitkittyneen säilytyksen vuoksi tai niiden ominaisuudet ovat muuttuneet kuljetuksen aikana vaikuttavien ulkoisten tekijöiden vuoksi, niistä voi olla haittaa moottorisahan käytölle. Tällaisessa tilanteessa moottorisaha saattaa kaivata ylimääräisiä huoltotoimenpiteitä ja säätöjä ennen käyttöä.

Huom! Mikäli olet epävarma moottorisahan toiminnasta, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen ja pyydä ammattilaisen arvio tilanteeseen ennen moottorisahan käyttöä.

Moottorisahan tärkeimmät varusteet

Kun ostat moottorisahan netistä, napaa samalla mukaan tärkeimmät varusteet, joita moottorisahan käyttöön tarvitset.

Ylimääräinen teräketju eli varaketju on kannattava ja edullinen hankinta, joka varmistaa, etteivät työt keskeydy ketjuongelmiin. Tutustu teräketjujen ominaisuuksiin ja mittoihin huolellisesti ennen hankintaa ja osta samalla ketjun ominaisuuksiin sopiva teräketjuöljy.

Moottorisahan huoltoa ja ylläpitoa varten suosittelemme hankkimaan myös teroituspaketin sekä kuljetuslaukun, joilla helpotat arkea moottorisahan kanssa merkittävästi.

Huolehdithan kuntoon myös turva- ja suojavarusteet, jotka auttavat ehkäisemään isompia vahinkoja lipsahduksen sattuessa.

Tärkeimmät turvavarusteet moottorisahan käyttäjälle

Moottorisahan käyttäjän tärkeimmät suojavarusteet painottuvat vartalon ylä- ja alaosaan. Kypärä, kuulosuojaimet ja visiiri suojaavat herkimpiä ja tärkeimpiä aistejamme. Tehokkaalla viiltosuojalla varustetut housut ja kengät vähentävät tapaturmien määrää, sillä suurin osa moottorisahavahingoista tuppaa työn luonteesta johtuen osumaan alaraajoihin. Tarkista erityisen huolellisesti jalkineiden suojaustaso.

Suosittelemme hankkimaan vähintään nämä suojavarusteet ennen moottorisahan käyttöä: verkkovisiirillä varustettu kypärä ja kuulosuojaimet, ketjusuojatut turvajalkineet sekä viiltosuojatut turvahousut. Suosittelemme lämpimästi myös viiltosuojattuja työhanskoja sekä huomiovärillä ja heijastimilla varustettua työtakkia. Työvaatevalikoimassa on runsaasti vaihtoehtoja myös erilaisten säätilojen ja varusteiden huomioimiseen, joten pyydäthän matalalla kynnyksellä neuvoa, mikäli et ole varma millaisia varusteita tarvitset.

Tutustu työvaatteisiin ja turvavarusteisiin täällä.

Tarvitsetko apua moottorisahan käyttöönotossa?

Mikäli haluat poimia kirsikat kakusta ja aloittaa työt uudella moottorisahallasi saman tien, voimme laittaa moottorisahan käyttökuntoon valmiiksi. Nappaa moottorisahan käyttökuntoon laitto tilaukseen lisätuotteena, niin varmistamme, että moottorisaha on valmis tositoimiin heti kun saat sen.

Asennamme ja tarkastamme teräketjun ja laipan säätöineen, lisäämme teräketjuöljyn ja tarvittaessa myös bensiinin, tarkistamme molempien syötöt ja lopuksi koekäynnistämme ja säädämme moottorisahan niin että se toimii moitteettomasti. Ammattilaisillamme on vuosikymmenien kokemus moottorisahoista, joten työkalusi ovat osaavissa käsissä.

Voimme laittaa myymälästämme ostetun moottorisahan käyttökuntoon myös kaikissa toimipisteissämme – kysy lisää tai piipahda suoraan juttusille!

Liittyvät tuotteet

Liittyvät artikkelit