Nurmikon hoidon ABC

Nurmikon hoito on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa ja pahimmillaan hyvin piinallista – lue vinkit nurmikon hoitoon ja ihastu tasaisen vihreään nurmikkoon!

Tasaisena vihertävä nurmikko on ilo silmälle ja sielulle. Pehmeä ja hyvinvoiva nurmikko kutsuu vipeltämään varpaisillaan ja hengittämään syvään. Olipa vastuullasi nurmikon hoito pienellä rivitalopihalla tai kookas nurmikenttä omakotitontilla, kurkkaa vinkit nurmikon hoitoon tästä artikkelista.

Nurmikon kastelu

Nurmikon hoito tarkoittaa monelle yksinkertaisimmillaan nurmikon kastelua, joka on monelle lähes meditatiivinen iltarutiini, kesäiltojen kruunu. Nurmikon huolellinen hoito alkaa tasapainoisesta kastelusta – nurmikko kaipaa riittävästi vettä voidakseen hyvin, mutta liikakastelu saattaa heikentää juurien kasvua ja edesauttaa erilaisten sienten ja rikkaruohojen kasvua. Nurmikon liiallinen kastelu saattaa myös huuhdella maaperästä tärkeitä ravintoaineita. Mikäli kyseessä on kovalla kulutuksella oleva nurmialue, liikakastelu voi myös pehmentää maaperää liikaa ja altistaa nurmikon kulumille.

Tarkkaile sääennustetta sateen varalta ja suosi mahdollisuuksien mukaan iltakastelua, jolloin veden haihtuminen on vähäisempää. Nurmikon kastelussa kannattaa huomioida myös nurmikon ikä: uusi nurmikko kaipaa kevyesti vettä usein ja vanha nurmikko hyötyy suuremmasta vesimäärästä kerralla, mutta harvemmin.

Mikäli haluat tehdä nurmikon hoidosta helpompaa ja optimoida kastelutasapainon, ota avuksi maaperän kosteusmittari.

Tutustu tarvikkeisiin – katso kaikki kastelulaitteet tästä

spring, morning dew, morning-4062467.jpg

Nurmikon lannoitus

Nurmikon hoitoon kannattaa sisällyttää myös säännöllinen lannoitus. Lannoittaminen vahvistaa nurmikkoa ja auttaa ehkäisemään rikkaruohojen kasvua. Nurmikon kasvuvaiheesta ja olosuhteista riippuen lannoituksen voi tehdä jopa neljästi vuodessa. Valitse luonnonmukainen lannoite ja tutustu huolella käyttöohjeisiin. Helppo muistisääntö on lannoittaa nurmikko kesäkaudella parillisten kuukausien alussa kesäkuussa ja elokuussa, mikäli alla ei ole erityisen kuivaa kautta.

Vinkki! Myös robottiruohonleikkurin tai silppuavan ruohonleikkurin möyhentämä leikkuujäte vapauttaa ravinteita maaperään!

Tutustu robottiruohonleikkureihin

Nurmikon leikkaaminen

Nurmikon hoito kattaa myös säännöllisen leikkaamisen, joka on yksi tärkeimpiä nurmikkorutiineja. Liian pitkäksi päässyt nurmikko ei kasva tasaisesti ja sen siistimisestä tulee hankalaa. Sopiva leikkuuväli riippuu nurmikon laadusta, sijainnista ja käyttötarkoituksesta sekä säätilanteesta. Yleisesti ottaen nurmikko kannattaa leikata kasvukaudella 1-2 kertaa viikossa.

Varmista, ettet leikkaa nurmikkoa liian aikaisin keväällä tai liian myöhään syksyllä. Nurmikon kasvukausi edellyttää noin seitsemän asteen lämpötilaa, ja kasvukauden ulkopuolella nurmikkoa ei kannata leikata. Tarkista ennen kevään ensimmäistä leikkuuta, että nurmikko on noin 5 cm mittainen.

Jos leikkaat nurmikon itse, opettele säätämään leikkuuterien korkeutta nurmikon tilanteen mukaan. Ammattilaiset suosittelevat leikkaamaan nurmikon pituudesta kerralla korkeintaan kolmanneksen ja jättämään nurmikon noin 3-4 cm pituuteen. Liian lyhyeksi leikattu nurmikko saattaa ottaa operaatiosta nokkiinsa.

Vältä nurmikon leikkaamista aikaisin keväällä ennen kasvukauden alkamista, myöhään syksyllä juuri ennen yöpakkasia sekä kesällä ennen pidempiä hellejaksoja tai niiden aikana.

Mikäli nurmikko on välttämätöntä leikata kuumalla ja kuivalla säällä, se kannattaa jättää tavallista pidemmäksi, jotta korret voivat sitoa itseensä vettä hieman paremmin. Myös syksyn viimeinen nurmikonleikkuu kannattaa tehdä hieman tavallista korkeammaksi säädetyillä terillä.

Vinkki! Tarkista ruohonleikkurin terien kunto kerran kaudessa. Jos terät ovat päässeet tylsymään, ne eivät leikkaa nurmikkoa siististi vaan saavat nurmikon rispaantumaan.

Etsitkö ruohonleikkuria? Tutustu valikoimaan tästä! Autamme mielellämme valinnassa, joten ethän epäröi kysyä, mikäli jokin askarruttaa!

Nurmikon ilmaaminen

Nurmikon ilmaaminen on ylimääräinen mutta nurmikon hoidon kannalta hyödyllinen hoitotoimenpide, jolla voit tukea nurmikon hyvinvointia. Nurmikon ilmaaminen kuohkeuttaa multaa, jolloin vesi pääsee imeytymään syvemmälle maaperään. Veden perässä kasvavat ennen pitkään myös juuret, jolloin nurmikko vahvistuu vastustuskykyisemmäksi kulutuksen ja sääilmiöiden aiheuttamalle rasitukselle.

Nurmikon ilmaaminen voi myös, laitteesta riippuen, auttaa vähentämään rikkaruohoja ja sammalta nurmikolla. Mikäli nurmikolle on päässyt kertymään paksu kerros kuollutta kasvimateriaalia, valitse ilmaajan sijaan pystyleikkuri. Pintailmaajia ja pystyleikkureita voi usein myös vuokrata, mikäli et halua ostaa laitetta omaksi.

Nurmikon voi ilmata keväällä siinä vaiheessa, kun nurmikko on jo leikattu vähintään kolmesti.

Tutustu nurmikon ilmaajiin tästä

Nurmikon haravointi

Vaikka suosittelimme ylempänä leikkuujätteen jättämistä nurmikolle ravinnoksi, on syytä muistuttaa, että syksyistä lehtimattoa ei välttämättä kannata silputa nurmikolle. Erityisesti silloin, kun lämpötila painuu alle kymmenen asteen, on syytä tarttua haravaan. Nurmikon kasvukausi päättyy noin 6-7 asteen lämpötilassa ja mikäli sen pintaan on juuri silputtu paksu matto lehtiä, riski erinäisille sienikasvustoille ja muille talvikauden ongelmille kasvaa.

Pienen määrän lehtiä voit hyvin möyhentää nurmikolle leikkuujätteenä, mutta syksyn viiletessä suosittelemme haravoimaan lehdet pois nurmikolta.

Keväällä haravointi kannattaa aloittaa vasta sitten, kun nurmikko vihertää kunnolla.

Puuttuuko harava? Nappaa puutarhatyökalut täältä

 Nurmikon paikkaaminen

Jäikö nurmikon hoito muiden velvoitteiden jalkoihin? Onko nurmikko on syystä tai toisesta muuttunut laikukkaaksi ja näyttää toisaalla hyvinvoivan rehevältä ja toisaalla kuivalta ja haperolta? Ei hätää, voit ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin! Matalan kynnyksen vaihtoehto laikukkaan nurmikon korjaamiseen on hoivata kuivuneita alueita ylimääräisellä kierroksella siemeniä, lannoitetta ja kastelua.

Ennen aloittamista voit käyttää hetken mahdollisten syiden pohtimiseen. Onko nurmikko mahdollisesti kulunut käytössä, saanut liikaa aurinkoa, jäänyt joistain kohdin kastelematta tai uupunut taistellessaan elintilasta muiden kasvien kanssa? Kun pääset kiinni ongelmien juurisyihin, ratkaisu on helpompi löytää.

Ennen kuin levität uusia siemeniä, tarkista maaperän kunto. Jos maa näyttää tiiviiltä, kuivalta ja kovalta, suosittelemme ilmaamaan ja kastelemaan sen huolellisesti ennen aloittamista. Poista myös mahdolliset rikkaruohot ennen uusien siementen levittämistä. Jos haluat maksimoida onnistumisen mahdollisuudet, lannoita paikattavat alueet lisäksi pitkävaikutteisella typpilannoitteella.

Levitä uudet nurmikonsiemenet huolellisesti ilmattuun, kasteltuun ja lannoitettuun maahan käsin tai erillisellä levittimellä, mikäli alue on laaja. Huolehdi nurmikon kastelusta erityisellä tarkkuudella seuraavien viikkojen ajan.

Nurmikon pintakäsittely

Nurmikon pintakäsittelystä on apua silloin, kun nurmikko näyttää nuutuneelta tai sen elintilan ovat vallanneet rikkaruohot ja sammal. Nurmikon pintakäsittelyn voi tehdä monella eri tavalla, mutta helpoin ja kenties tunnetuin keino on levittää nurmikolle karkeaa hiekkaa. Karkea hiekka painuu maaperään ja tekee siitä ilmavamman, jolloin kosteudelle ja ravintoaineille jää enemmän elintilaa.

Ennen pintakäsittelyä leikkaa nurmikko ja haravoi ruohosilppu pois nurmikolta. Levitä pintakäsittelyainetta tai karkeaa hiekkaa koko nurmikolle (yleensä 1-2 litraa per neliömetri – tarkista mahdolliset ohjeet tuotteen kyljestä) ja haravoi se tasaiseksi. Pintakäsittelyn yhteydessä nurmikolle voi levittää myös lisäravinteita kuten kuivattua kanankakkaa, kompostimultaa tai siivilöityä ja kompostoitua luonnonlannoitetta. Mikäli käytät kompostimultaa tai luonnonlannoitetta, levitä niiden alle kerros multaa.

Pintakäsittelyn voi toistaa tarvittaessa vaikka joka vuosi, mutta suosittelemme tarkistamaan tarpeen vähintään 3-4 vuoden välein. Mikäli teet pintakäsittelyn vaurioituneelle nurmikolle, anna nurmen kasvaa hieman ennen uutta käsittelyä.

Kaipaatko lisää vinkkejä kesäpihan paranteluun tai apua oikeiden välineiden valintaan? Autamme mielellämme!

Liittyvät tuotteet

Liittyvät artikkelit