Millä kortilla saa ajaa mönkijää?

Millä kortilla mönkijää saa ajaa? Missä mönkijällä saa ajaa? Onko mönkijällä ajamiseen ikärajaa? Lue tärkeimmät tärpit mönkijän ajamiseen liittyvistä säännöistä.

Mönkijät ovat omaa luokkaansa maastossa, mutta mönkijöitä käytetään myös tieliikenteessä yhä enemmän. Monia mietityttää missä mönkijällä saa ajaa, mikä kortti mönkijään tarvitaan ja mitä ikävaatimuksia mönkijällä ajamiselle on.  

Tieliikenteessä mönkijän ajamiseen tarvitaan B-kortti

Tieliikenteeseen tarkoitettu mönkkäri eli nelipyörä vaatii aina B-luokan eli henkilöauton ajokortin. Osa mönkijöistä luokitellaan kuitenkin traktoreiksi, ja ne vaativat yleensä T-luokan ajokortin. Maastomönkijällä saa ajaa vain maastossa, eikä tällöin ajokorttia tarvita. Nelipyörät ja traktorimönkijät tulee rekisteröidä, mutta muunlaiset mönkijät katsotaan maastoajoneuvoiksi, eikä niitä voi rekisteröidä tieliikennekäyttöön. 

Traktorimönkijät, kuten Can-Am Traxter, Can-Am Maverick Trail, Can-Am Outlander ja Can-Am Renegade, ovat suosittuja vaihtoehtoja maantiellä ajoon. Nämä mönkijät luokitellaan yleensä T-luokkaan ja vaativat joko T-luokan tai AM/121-luokan ajokortin, riippuen maksiminopeudesta. Traktorimönkijät tarjoavat monipuolisuutta ja soveltuvat hyvin niin hyötykäyttöön kuin maastoajoon. 

Traktorimönkijät luokitellaan T3a ja T3b luokkiin. Näistä ensimmäinen tarkoittaa nopeusluokitusta 40 km/h, ja ajamiseen oikeuttaa tällöin joko T-luokan tai AM/121-luokan (eli mopoauton) kortti. T3b-luokan ajoneuvojen maksiminopeus 60 km/h, ja tällöin ajamiseen tarvitaan mopoautokortti. Kolmas traktorimönkijän tyyppi on ABS-jarruilla varustettu 80 km/h kulkeva mönkijä. Tällaisen nopean mönkijän ajamiseen vaaditaankin jo B-kortti, ja tällöin kuljettajan tulee tietenkin olla vähintään 18-vuotias. 

Nuorisomönkijämallistosta löytyy turvalliset mönkijät nuoremmille kuskeille. Can-Am DS mallit ovat suunniteltu erityisesti nuoremmille kuljettajille. Nämä minimönkijät tarjoavat turvallisen ja hauskan tavan aloittaa ajamisen opettelu ja ovat sopivia 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. 

Liittyvät tuotteet